Spirer fra Vidar prest

Yteflyt

Jeg synes det er gøy å leke meg med å lage nye ord.
Et ord jeg smidde i sommer er ordet "yteflyt". Jeg tror ikke jeg har hørt det før.
Det er sammensatt av verbet "å yte" og substantivet "flyt".

Jeg kaller det "yteflyt" hver gang jeg er i flyt mens jeg yter.
Sagt med andre ord: Jeg vil begynne å notere meg hvilke situasjoner jeg er i når jeg bidrar med noe positivt til de som er rundt meg, til småsamfunnet rundt meg eller storsamfunnet, uten at jeg kaver i vannet mer enn passelig. Litt motstand er greit. Det er en herlig følelse å ta i litt noen ganger. Det gjør godt å bruke krefter man har lagret opp. Men ganske ofte blir vi mennesker plassert i situasjoner hvor vi kaver og hiver etter pusten. Da er vi helt ute av flyt. Det kan skje så ofte, på jobb, i familielivet eller i en frivillig tjeneste, at vi tror det er sånn det SKAL være. Vi begynner å tro at poenget med å yte er å slite.

Hvorfor er det i teorien så liten forskjell mellom ordene nyte og yte, mens det i praksis så ofte er en avgrunn mellom dem?

Opplever du at dette snarere er et mønster i ditt liv enn et unntak, vil alt arbeid, all samfunns- og menighetstjeneste, ja, all anstrengelse, være forbundet med noe negativt. Slik var det neppe tenkt fra Skaperens side. Jeg tror han skapte oss til å glede oss over vårt arbeid. Det kan tenkes at sammenhengen mellom "yte" og "slite" for alvor kom inn i verden med syndefallet. Vi kom i ubalanse. Vi falt bort fra vår opprinnelse. Kanskje var det da vi begynte å konkurrere også, å sammenligne oss med hverandre og innbille oss at vi alle burde være like gode i alt, mestre de samme tingene, yte til samfunnet på samme måte.

Fra naturens side er vi skapt forskjellige, for å utfylle hverandre - og være avhengige av den andre.

Og hva med Guds rike? Det er ikke paradis-tilstander her på våre kanter enda. Men vi er vel på vei, er vi ikke? Da drømmer jeg om at kirkens kvinner og menn kan få bære mest mulig preg av "yteflyt" på alle nivåer. Når du har funnet din plass, da ser du deg forundret rundt og konstaterer med glede: Jeg er i yteflyt! Ikke absolutt hele tiden. Ikke i møte med alle mennesker. Ikke i enhver situasjon. Men ganske så ofte kjenner du at du der, midt i det: I en yteflyt.

Kanskje er det mest en drøm om paradiset som jeg aldri helt vil få oppleve her i livet. Men noen ganger er det slik at ord skaper virkelighet. Her skal du få ett av mine favorittbibelvers på veien, mens vi drømmer oss inn i yteflyten:

"For vi er hans verk, skapt i Kristus Jesus til gode gjerninger som Gud på forhånd har lagt ferdige for at vi skulle vandre i dem." .... Yte! Flyte! Nyte!

VMB

Spires Podd - "ordbruksarbeid" fra Vidar prest

Fernanda og Felipe (6 min)

Disippelrytmer 29 - Fø mine lam (7 min)

Disippelrytmer 28 - Alt begynner med å lytte (8 min)

Hannas kjøkkenbord (8 min)

Disippelrytmer 27 - Langfingerens rytmer (6 min)

Hva er visdom? (8 min)

Disippelrytmer 26 - Snøens langsomme virkning (5 min)

Disippelrytmer 25 - De døde greners minnekrans (5 min)

Disippelrytmer 24 - Mind the gap! Om generasjonsmenigheten (7 min)

Disippelrytmer 23 - Du er en katedral (7 min)

Disippelrytmer 22 - Vismannen under treet (5 min)

Disippelrytmer 21 - Sammen rundt Bålet - fortell den samme historien om igjen! (4 min)

Vis flere spirer

I nærheten av Moi har jeg og familien en liten hytte som kalles Spires Plass. Der har vi plantet bær­busker og litt blomster. "Spire" er ett av de navn som brukes om Messias i Det gamle testamentet, han vi kjenner som Jesus.

Etterhvert har Spires plass blitt symbol for mer enn et fysisk sted: Et sted for «ord­bruks­arbeid». Jeg liker å plante små ordfrø, se hva de blir til. Noen av ord­spirene finner sin vei inn i talene mine. Mange blir først og fremst værende som spirer på bloggen SpiresPlass.no og noen finner veien hit til «Spires Podd».

Kom gjerne innom Spires Podd hvis du kan trenge noen ord til håp, opp­muntring og etter­tanke!

PTRO PREST?

Hva er "pTro-presten"? Hør Vidar prest fortelle hvorfor vi i Bymenigheten har begynt å samarbeide med radiokanalen "pTro" for å få forkynnelse og formidling av budskapet vårt ut til flere enn "kjernemenigheten":

Abonner på Spires Podd
Hvis du er interessert i å følge med på Spires Podd og få jevnlige drypp fra Vidar prest, kan du nå abonnere direkte på Spires Podd i iTunes. Følg linken: //podcasts.apple.com/no/podcast/spires-podd/...

Vidar Mæland Bakke er hovedprest og daglig leder i Bymenigheten - Sandnes. Han har en blogg som heter "Spires plass" der du kan lese flere "spirer" fra hans ordbruksarbeid. Han har utgitt bøkene «Disippelrytmer» og «Gi mine øyne lys».

ByMenigheten - Sandnes

KONTAKT OSS!