Spirer fra Vidar prest

Josefs sønn

«Alle roste ham og undret seg over nådeordene som kom fra hans munn. «Er ikke dette Josefs sønn?» spurte de.» (Luk 4,22).

Hvorfor ble jeg prest? En stund forsøkte jeg å finne på noe mer originalt. Det virket litt for opplagt å velge det samme yrket som min far. Men jeg kom til at jeg egnet meg bedre til dette enn mye annet. Jeg liker å jobbe med folk. Jeg synes det er spennende å sette sammen ord og formidle dem. Og jeg har alltid sett opp til faren min. Spør du meg om å reparere en skapdør eller sette sammen et møbel fra Ikea, har du nok ringt feil nummer.

Jesus var sønn av tømmermannen Josef fra Nasaret. Hvilke planer kan Josef ha hatt for sønnen sin? Jobbet Jesus sammen med faren som håndverker i årene før han fylte tretti? Ting kan tyde på det. I Mark 6,3 blir han selv omtalt som «Tømmermannen» av folk som kjente ham fra tidligere. Nasaret må ha vært et bittelite sted. Men bare seks kilometer unna lå den pulserende byen Sepphoris, sterkt påvirket av gresk kultur. På Jesu tid foregikk det store byggeprosjekter i denne byen. Kan Jesus ha dratt dit for å jobbe? Det er spennende å fantasere om hvilke impulser han kanskje hentet fra denne kulturelle smeltedigelen.
Vi vet lite om årene fra Jesus var tolv år til han forlot Nasaret og startet en omflakkende tjeneste som lærer, forkynner og helbreder. Da Jesus etter en tid kom på hjemvisitt, var familie og naboer først stolte av ham. Men stemningen snudde fort. Jesus snakket om seg selv som profet. Og nådeordene ble etterfulgt av ubehagelige sannhetsord.

Det virker som spørsmålene endret karakter: «Hvem er det denne Josefs sønn tror at han er?» Det lille vi blir fortalt om Jesu oppvekstmiljø forteller noe interessant og gjenkjennelig for mange mennesker også i vår tid: Da han skulle følge sitt indre kall, måtte Jesus bryte med en del forventninger fra sine egne.
Mange opplever at de må legge noe av hjemstedet bak seg for kortere eller lengre tid på leting etter identitet og retning i livet. Kanskje har du vært gjennom det samme.

Ettertanke: Hvilken forskjell gjør det for meg å vite at Josefs sønn kan ha gått gjennom en slik oppbruddsfase?

Vidar M. Bakke

P.S. Denne "spiren" er hentet fra boka "Kristusbrikker. Trettien på han som kom" (Luther 2020). Den egner seg å lese i desember. Fås på kristne bokhandler og på de fleste nett-bokhandler.

Spires Podd - "ordbruksarbeid" fra Vidar prest

Barn og foreldre (6 min)

Disippelrytmer 40 - Spires Plass (8 min)

Sykkelkjedet (3 min)

Disippelrytmer 39 - Pekefingerens rytmer (6 min)

Hobbitens sysler (6 min)

Disippelrytmer 38 - VELG! (1 min)

Rebekkas gjestfrihet (6 min)

Disippelrytmer 37 - Gå som Guds rike-ambassadør (8 min)

Tålmodighet og endringsvilje (4 min)

Disippelrytmer 36 - Lær av Jesus i evangeliene (2 min)

Misunnelse (6 min)

Å like seg selv et hakk bedre (6 min)

Disippelrytmer 35 - Et (spis) med tre mennesker hver uke (4 min)

Den sjuende flokken (3 min)

Disippelrytmer 34 - Velsign (3 min)

Vis flere spirer

I nærheten av Moi har jeg og familien en liten hytte som kalles Spires Plass. Der har vi plantet bær­busker og litt blomster. "Spire" er ett av de navn som brukes om Messias i Det gamle testamentet, han vi kjenner som Jesus.

Etterhvert har Spires plass blitt symbol for mer enn et fysisk sted: Et sted for «ord­bruks­arbeid». Jeg liker å plante små ordfrø, se hva de blir til. Noen av ord­spirene finner sin vei inn i talene mine. Mange blir først og fremst værende som spirer på bloggen SpiresPlass.no og noen finner veien hit til «Spires Podd».

Kom gjerne innom Spires Podd hvis du kan trenge noen ord til håp, opp­muntring og etter­tanke!

PTRO PREST?

Hva er "pTro-presten"? Hør Vidar prest fortelle hvorfor vi i Bymenigheten har begynt å samarbeide med radiokanalen "pTro" for å få forkynnelse og formidling av budskapet vårt ut til flere enn "kjernemenigheten":

Abonner på Spires Podd
Hvis du er interessert i å følge med på Spires Podd og få jevnlige drypp fra Vidar prest, kan du nå abonnere direkte på Spires Podd i iTunes. Følg linken: //podcasts.apple.com/no/podcast/spires-podd/...

Vidar Mæland Bakke er hovedprest og daglig leder i Bymenigheten - Sandnes. Han har en blogg som heter "Spires plass" der du kan lese flere "spirer" fra hans ordbruksarbeid. Han har utgitt bøkene «Disippelrytmer» og «Gi mine øyne lys».

ByMenigheten - Sandnes

KONTAKT OSS!