Spirer fra Vidar prest  

Sam Mehus i Teslaen

På en høyde utenfor torget sitter skatteinnkreveren Sam Mehus i sin Tesla:

Å, er det over allerede? For meg kunne han gjerne ha snakket litt lenger.
Den mannen snakker på en helt annen måte enn noen andre som har vært her på Jæruka noen gang. Nå spiller de musikk. Tror jeg skrur ned radioen litt.

Jeg heter Sam, forresten. Sam Mehus. Fornavnet mitt er kort. Akkurat som lengden min. Da jeg var liten hadde de andre på skolen en egen sang om meg:
"Sam Mehus er en liten mann, en bitte-bitteliten mann".
Og så lo de alle.

Jeg tror ikke folk som aldri har opplevd å bli mobbet forstår hvordan det er. Det var ikke verst å bli mobbet av dem jeg ikke brydde meg noe om. De større elevene og de som gikk i parallellklassen. Så lenge det var de som sang, tok jeg meg ikke så nær av det. Jeg hadde mine egne kamerater som beskyttet meg.

Men i tredje klasse skjedde det noe. Også mine egne kamerater begynte å være med på sangen. De også lo godt. Og jeg lo med. For det gjør man når man ikke har lyst til å føle seg enda mer utenfor. Vi ler med. "Morsomt det med at jeg er en liten mann. Kjempegøy, altså!" Alle sammen ler. Men jeg kjente meg bare enda mer liten inni meg. For nå var det de jeg trodde jeg kunne stole på som lo. Da gjorde det mye mer vondt.

Det var ikke noe jeg heller ville enn å bli like høy som de andre. Å hevde meg like bra som de andre i sport. Å være like sterk som de andre i de godlynte slåsskampene.
Men Sam Mehus var en liten mann. Og ikke særlig sterk.

Det var én ting jeg var god på: Jeg lærte meg gangetabellen fortere enn alle de andre. Jeg løste de vanskeligste mattestykkene raskere enn alle i klassen.
Sam Mehus var et mattegeni. Men ingen skjønte vitsen med mattegenier der jeg bodde. Jeg fikk ingen vennepoeng av å få toppkarakter i matte. Snarere tvert i mot.
Det gjorde heller at jeg virket enda mer annerledes og rar.

For sånn er barn. Sånn er ungdom. Og sånn skulle jeg etterhvert forstå at også mange voksne er: Det som er annerledes, det som skiller seg ut, det som er for stort eller for lite, det strever vi med å forholde oss til. Vi blir nesten redde. Og fordi mange er så redde for å skille seg ut i flokken, er det lettest å være med på fellessangen:

"Sam Mehus er en matte-mann, et hode fullt av tall har han".

Jeg ble flinkere og flinkere til å regne og beregne. Og flinkere og flinkere til å holde meg for meg selv. De trodde sikkert jeg var arrogant og selvsikker. For jeg ble ganske flink til å late som ingenting, som om jeg hevet meg over alt og alle. Men egentlig var jeg mest rasende. Sint og lei meg.

Så da myndighetene kom og spurte meg om å overta jobben som skatteinnkrever, var jeg ikke så vanskelig å be. Endelig skulle jeg vise dem alle sammen. De kunne ha det så godt. Den lille, rare Sam Mehus var den som tjente penger og som plutselig hadde makt til å ta igjen. Holde andre nede.

Tallene mine er blitt mitt våpen. Og jeg er så flink med tallene at jeg vet hvordan jeg kan forandre på dem, akkurat så lite at ingen over meg legger merke til det.

Folk snakker. Men jeg bryr meg ikke. Brydde de andre i byen seg noen gang om meg i det hele tatt? Hvorfor skal jeg bry meg om dem nå? Nei, her gjelder det om å passe på seg selv. Hvem skal ta seg av meg når jeg blir gammel, om jeg ikke sørger for meg selv, mens jeg har denne muligheten?

Nå har jeg parkert Teslaen her på høyden så jeg kan se alle sammen der nede på torget. Men de sotete vinduene gjør at de ikke kan se meg.
De vet nok at jeg sitter her inne. Det føles bare så godt å ikke bli sett når jeg vet hvordan de ser på meg: Med forakt, misunnelse og hat. Og jeg vet hva de synger:

"Sam Mehus er en sviker han. En sleip uærlig maktens mann."

Her har jeg full oversikt til dette folkemøtet. Og jeg får godt inn lyden, for den blir overført direkte på radioen. Han er flink å snakke denne nye Mesteren som har tatt Jæruka med storm. Byens årlige sommerfestival.

Lurer på hvor han ble av? De fortsetter å spille musikk der nede. Men jeg ser ikke Jesus og reisefølge hans. Hvor ble de av? Radio er en fin ting. Her kan jeg sitte å høre alt, men ingen trenger å vite det.

Men... er det ikke de som kommer der da? Både Jesus og vennene hans? Nå er det jammen godt med de mørke vinduene. Ingen som kan se meg. Men... hvorfor stopper han? Rett ved siden av meg? Nå banker han på ruta. Vet han at jeg sitter her?Skal jeg åpne vinduet?.... Jeg får vel nesten det...

Eh... Jesus? Ja, det er Sam Mehus, ja. Om du kan få sette deg inn? Eh, trenger du at jeg kjører deg noe sted? Jamen. Det er jo adressen min, det. Hva mener du?
Jo, det er sant at jeg lager en veldig god biff stroganoff, men... Du vil spise hos meg?
Men i alle dager? Hvorfor akkurat meg? …. Fordi du har lyst til å bli kjent med meg?
Jo, men selvfølgelig. Sett deg bare inn i Teslaen, så kjører vi. Det tar bare to minutter. Og stroganoffen skal jeg ha klar på en halvtime. Den lager jeg i blinde. Men jeg har aldri hatt noen på besøk før. Er du sikker på at du ikke tar feil av meg og en annen?
Nei, det stemmer at det er jeg som er skatteinnkreveren Sam Mehus.

"Sam Mehus er en liten mann, Sam Mehus er en sviker, han..."

Du har sikkert hørt sangen... Ha, ha, ha....Nei, jeg synes heller ikke den er morsom.
Kan du en bedre sang om meg, sier du?... Å, ... den var fin. Tusen takk! Jeg har aldri tenkt på meg på den måten. Men det er jo sånn jeg helst vil være, Jesus.

En som er glad i folk. En som vet at noen er glad i meg. At jeg har noen som ikke ler av meg, men som ler sammen med meg.

Velkommen inn, Jesus. Og ta gjerne med deg vennene dine også, hvis de tør å være sammen med en som meg.

(Les original-utgaven i Lukas 19,1-10)
Vidar M. Bakke, 5.7.2024


Spires Podd på Apple Podcasts
Spires Podd på Apple Podcasts

Spires Podd
Følg "Spires Podd" på Apple Podcasts, eller hør nedenfor!

Braut & Bakke på Apple Podcasts
Braut & Bakke på Apple Podcasts

Braut & Bakke
Følg "Braut & Bakke" på Apple Podcasts, eller hør nedenfor!

Ordskifter på Apple Podcasts
Ordskifter på Apple Podcasts

Ordskifter
Følg "Ordskifter" på Apple Podcasts, eller hør nedenfor!

Ordspirer

"Spirer" fra Vidar prest

Jeg liker å plante små ordfrø, se hva de blir til. Noen av ord­spirene finner sin vei inn i talene mine. Mange blir først og fremst værende som spirer på bloggen SpiresPlass.no og noen finner veien hit til «Spires Podd». Kom gjerne innom hvis du kan trenge noen ord til håp, opp­muntring og etter­tanke!

 Kjentmannen og veien (5 min) - I dagens «spire» fra Vidar prest tar han utgangspunkt i en fottur til en avsidesliggende landsby på Madagaskar for over tjuefem år siden. Til daglig er Vidar Mæland Bakke fungerende sokneprest i Gand, på utlån fra ByMenigheten - Sandnes.

 Sam Mehus i Teslaen (7 min) - På en høyde utenfor torget sitter skatteinnkreveren Sam Mehus i sin Tesla, forteller Vidar prest i dagens «spire». Det er midt under den såkalte «Jær-uka», og i dag foregår det noe spesielt. Hvilke tanker er det Sam Mehus gjør der han sitter? Til daglig er Vidar Mæland Bakke fungerende sokneprest i Gand, på utlån fra ByMenigheten - Sandnes.

 Fight, Flight, Freeze (10 min) - Finnes det noe alternativ til reaksjonsmåtene fight, flight og freeze når vi som disipler møter motstand og smerte? Det snakker Vidar prest om i dagens «spire». Til daglig er Vidar Mæland Bakke fungerende sokneprest i Gand, og prest på deltid i ByMenigheten - Sandnes.

 Bare med hjertet (9 min) - Dagens «spire» av Vidar prest begynner med et sitat av «Den lille prinsen», en berømt fransk barnebok som kom ut midt under andre verdenskrig. Det handler om hva som er virkelig. Til daglig er Vidar Mæland Bakke fungerende sokneprest i Gand og prest på deltid i ByMenigheten - Sandnes.

Vis flere: Spirer (totalt: 341)

Ordskifter

Braut & Bakke

I denne serien møtes "Braut & Bakke" - Vidar prest og Sofie Braut - kommentator i avisa Dagen, til ordskifte om likt og ulikt i kirke og samfunnsliv.

 Braut & Bakke: «Kreativitet - til glede eller besvær?» (24 min) - I denne spesial-episoden av «Ordskifte med Braut & Bakke» tar Sofie Braut og Vidar Mæland Bakke for seg temaet kreativitet. Vi kommer litt tettere på de to enn vanlig, for dette er nemlig en egenskap de har til felles. Å være kreativ kan til tider være fordelaktig, men det kan også kan ha sine mer besværlige sider, ikke minst for omgivelsene. Hva menes egentlig med kreativitet, og er ikke egentlig alle mennesker kreative? Til daglig er Sofie kommentator i avisa Dagen, mens Vidar er fungerende sokneprest i Gand ved siden av å være prest i ByMenigheten - Sandnes.

Vis flere: Braut og Bakke podcaster (totalt: 13)


Presten i samtale med ...

"Ordskifter" der Vidar prest gir rom for gode samtaler om kristenlivet og troens plass i samfunnet, med interessante personer i studio.

 Presten og pinsepastoren - Økonomi og disippelskap - del 2 (28 min) - «Det finnes faktisk en kristen måte å forvalte penger på, og givertjeneste er en viktig del av det», sier pinsepastoren Per Eivind Kvammen i den andre av to samtaler med Vidar prest om økonomi og disippelskap. I samtalen blåser de støv av gammelmodige ord som «førstegrøde" og «tiende», og forteller om sine personlige erfaringer med å sette de bibelske prinsippene ut i praksis. Til daglig er Per Eivind pastor i Sentrumkirken i Sandnes. Vidar er prest i ByMenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke.

Vis flere: Presten i samtale med ... (totalt: 9)


PTRO PREST?

Hva er "pTro-presten"? Hør Vidar prest fortelle hvorfor han begynte å samarbeide med radiokanalen "pTro" for å få forkynnelse og formidling av budskapet ut til flere enn "kjernemenigheten":


Vidar Mæland Bakke er prest i ByMenigheten - Sandnes. Han har en blogg som heter «Spires plass» der du kan lese flere "spirer" fra hans ordbruksarbeid. Han har utgitt bøkene «Disippelrytmer», «Gi mine øyne lys» og «Kristusbrikker».